Vuosi 2020

Tämän kummallisen vuoden viimeinen päivä. Täällä Mustjärven seudulla  on ollut vilkas vuosi. Vilkas siinä mielessä että kaupoissa niin Kalkkisissa kuin Vääksyssäkin on ollut enemmän asiakkaita kuin normaaleina talvina muistan olleen. Vilkkaus alkoi jo maalis-huhtikuun paikkeilla. Pandemia oli vallannut maailman. Uusimaa laitettiin kieltoon, rajaa ei saanut ylittää kuin hyvästä syystä. No moni kesäasukas siirtyi mökilleen joko etätöihin tai muuten vaan maata kupsuttelemaan. Keväällä 70 vuotiaitten liikkumista rajoitettiin ja moni tilasi ruoat kotiin tai vähintään valmiiksi kerättyinä kaupasta haettavaksi. Juuri kukaan ei käyttänyt maskia, kun valtiovalta ilmoitti sen olevan tarpeeton, koululaiset siirtyivät etäopiskeluun, ylioppilasjuhlat vietettiin elokuussa, rippikirkkoon pääsi vain muutama läheisin, hautajaisiin suositus 10 henkeä.

Sitten koitti kesä ja pikkuhiljaa tartunnat vähenivät, suositukset ihmisten kokoontumismääristä vaihteli 50-500. Kylätalo Riuttalalla ei juuri juhlia vietetty eikä kokouksia pidetty. Kesän piristys oli kuitenkin 4-H yrittäjien kesäkahvila ja kirppis. Uusi varastorakennus rakennettiin ja 1 nuori sai kesätyöpaikan ”renkinä”. Supistettu, koronarajoitettu kyläpäivä pidettiin.

Tuli syksy, koulut alkoivat ja pandemian tarttuvuusluvut suurenivat, ihmisille kaupoissa ilmestyi maskit naamalle, ulkomaille ei ollut asiaa. No johonkin oli neljän seinän sisältä päästävä ja alkoi valtava kansainvaellus puistoihin, kansallispuistoihin, ulkoilureiteille ja laavukierroksille. Hyvä  asia että jonnekin voi mennä kun uimahallit ja kuntosalit sulkivat ovensa. Ulkoilureiteillä oli vilskettä ja porrastreenejä harrastettiin. Myös meidän Kultaisen tassun laavukierros keräsi yhä enemmän kulkijoita. Onneksi oltiin anottu ja saatu hieman tukea tassureitin merkintöihin ja karttoihin. Lämmin kiitos Sepolle ja Eerolle talkootyöstä tassureitin hyväksi. Itse pidin keskiviikkoisin koronakahveja Riuttalassa eikä koskaan tarvinnut yksin juoda.

Nyt vuoden viimeinen päivä. Koronarokotukset aloitettu ja niiden myötä toivo elämän normalisoitumisesta virinnyt. Kylätalo Riuttala sai eilen kyläyhdistyksen tilille korona avustusta, niin että tulevanakin vuonna siellä palaa valot ja vakuutukset on kunnossa. Ketään tuttua en ole kuullut sairastuneen mutta tutun tutun jopa kuolleen. Mikään tavallinen flunssa ei pandemia todellakaan ole. Toivottavasti kaikki kyläläiset ja kesäkyläläiset pysytte terveinä ja ensi vuosi toisi uusia tuulia toimintaan. Tänä iltana kuitenkin jo perinteen mukaan klo 20 ammutaan vanha vuosi taivaalle ja uusi tulevaksi.  -Päivi