Viimeiset viikot

Vuosi 2014. Lupasin toimia yhden vuoden kyläyhdistyksen puheenjohtajana Ojalan Eskon pyynnöstä. Kylän hyväksi on jonkun otettava vastuu, sanoi hän. Nyt on 8 vuotta kulunut, tyyntä ja myrskyä. Koronaa ja rajoituksia nämä 2 viime vuotta. Tänään olen sihteeri Terhin kanssa teamsin välityksellä tehnyt viimeisen toimintakertomuksen, viimeisen toimintasuunnitelman, viimeisen hyvinvointiavustus anomuksen.

20.3 klo 13 avaan viimeisen Mustjärven seudun kyläyhdistys ry vuosikokouksen. Monta asiaa on tehty tämän 8 vuoden aikana vaikka alkuun mietin mihin ihmeeseen olen lupautunut. Itse kyläyhdistyksen puheenjohtaja hommat olivat tuttuja jo -80 luvulta kun paluumuutin Mustjärvelle. Uutta oli nettisivut, facebookit, kyläyhdistyksen työryhmäsivut, Riuttalan varauskalenteri jne. Esko lupautui itse tulemaan hallitukseen ja niin myös kylätalo Riuttalan remontti laitettiin vauhdilla käyntiin. Siinä tuli tutuksi myös hankerahoitus ja sen anominen ja selvittelyt, tuntien laskeminen ja loppuraportti. Monta moninaista tuntia on istuttu Tarjan kanssa raha-asioita ja selvityksiä tehden ja Terhin kanssa hakemuksia, kertomuksia, suunnitelmia miettien.

Myös Tarja Siltala jää eläkkeelle rahastonhoitajan hommista, joihin hänkin joutui puolipakosta edellisen rahastonhoitajan äkillisen menehtymisen vuoksi. Kiitän jo tässä yhteydessä Tarjaa monista kymmenistä ellei sadoista tunneista näitten vuosien aikana. Tarja on paljon sitkeämpi asioiden selvittäjä kuin mitä itse olisin ollut. Varsinkin viimeinen yhteinen suuresti työllistävä korona-avustus seurojentaloille jää mieleen. Minä olisin jo kirjoittanut Opetusministeriölle että pitäkää penninne, mutta Tarja selvitti yön aikana miten päästään hakemuksessa eteenpäin. Iloisia, terveitä eläkepäiviä Tarja.

”YHDISTYKSEN JA RIUTTALAN KOHTALOKyläyhdistyksen kohtalo jatkossa, kuten tähänkin asti on ollut, on kyläseudun ihmisten hallussa. Tuleva maaliskuun vuosikokous ja sen henkilövalinnat, sekä päätökset määrittelevät pitkälti toiminnan jatkuvuuden. Henkilövalintojen ja myönteisten päätösten lisäksi tarvitaan runsaasti yhteistyöhenkeä ja halua toimia kyläseudun eteen. Pelkkä some-peukuttelu ei riitä, vaan on oikeasti käärittävä hihat ja osallistuttava toimintaan.” Näin kirjoitti edellinen puheenjohtaja Antero Salminen ja itse allekirjoitan nämä toiveet.